fredag 30 maj 2014

Religion och sex

  • hur ser man på förhållandet mellan könen?


Islam

Båda parterna i äktenskapet behöver inte vara positiva till att ha barn. T.ex: Om kvinnan vill ha barn men inte mannen, måste mannen gå med på det.
En man får gifta sig med många kvinnor men bara om han behandlar dem lika (lika mycket kärlek och uppmärksamhet). Det är omöjligt att behandla sina fruar lika enligt koranen, därför är endast en rekommenderad.
Mannen har ansvaret att ta hand om ekonomin i familjen.

Buddhism

Enligt buddismen är män och kvinnor jämställda. Alla ska följa de fem etiska övningarna på samma sätt. Män och kvinnor ska visa varandra respekt och göra allt får att behålla ett lyckligt familjeliv. Enligt Buddha har män och kvinnor lika rättigheter och skyldigheter och båda könen kan ta sig till Nirvana (dock inte enligt theravada). Men kvinnor kan inte bli munkar.

Judendomen

Män och kvinnor har samma värde inom judendomen, men olika religiösa uppgifter och förordningar. Män har fler religiösa plikter, och i kyrkan under gudstjänst är män och kvinnor uppdelade. Kvinnans uppgift är att ansvara för hemmet och barnen.
Andra skillnader mellan könen är att judiska män skall vara omskurna, och inom den ortodoxa judendomen bör en gift kvinna täcka håret.

Hinduism

Hinduismen är den enda världsreligionen där det finns kvinnliga gudar. I vissa skrifter nämns bara kvinnan i förhållande till mannen, som en dotter eller en fru t.ex. Men kvinnor är ofta viktiga i det religiösa livet. Det är kvinnor som ska utföra många av de vardagliga riterna i hemmet och det finns speciella riter för bara kvinnor.

Kristendomen

I kristendomen finns det från väldigt konservativa värderingar kring hur man och kvinna ska förhålla sig till varandra till Svenska kyrkan med acceptans för olika sätt att leva - t.ex. genom att viga homosexuella par. Men även i Sverige finns givetvis kristna som har en mer konservativ - och Svenska kyrkans medlemmar och präster är inte överens. 

Redan i bibeln så har kvinnan en relativt negativ roll- Evas olydnad gentemot Gud, och hennes sätt att övertala även Adam att svika Gud förtroende. Kvinnan har en underordnad roll - vilket såklart speglar det samhälle den uppstod i. Men det finns också forskning som menar att de första kristna församlingarna, åtminstone till en början, präglades av jämställdhet mellan könen, och att kvinnorna här tilläts ta en större plats än i övriga samhället. Enbart den protestantiska kristendomen tillåter kvinnliga präster - och alla protestanter är inte nöjda med detta.


  • hur ser man på sexuellt umgänge?

Islam

Oralsex är inte rekommenderat inom islam; enligt Koranen så ska munnen användas för att recitera koranen och man menar att könsorganen är orena.
Enligt Islam är den mänskliga sexualitet helig snarare än syndfull. Detta bekräftats genom den äktenskapliga förbindelsen mellan man och kvinna, som under normala omständigheter kan sätta nytt liv till världen.

Buddhism

Man får inte ha sex med en person som är förlovad eller gift med en annan person, eller med en minderårig person. Huvudsyftet är att man inte ska skada andra med sin sexualitet. Sex utanför äktenskap är inte accepterat och munkar måste avstå helt från sex.

Judendomen

Synen på sex inom judendomen är väldigt olika. Ortodoxa judar följer alla lagar inom religionen och enligt judendomen är den sexuella akten något som hör till äktenskapet och äktenskapet är heligt inom judendomen. I det moderna samhället som vi lever i idag har det skapats en tolerans inför sex innan äktenskapet eftersom man vet att det förekommer. Det beror helt enkelt på hur troende man är.

Hinduism

Man får inte ha sex innan äktenskap och sex är något heligt. Men sex brukar vara ett öppet ämne inom hinduismen.

Kristendomen

Kristendomen är den religion som har haft den mest komplicerade relationen till sex av de fem världsreligionerna. I katolicismen så är det nästan helt förbjudet att ha sex, enda gången det är tillåtet är om man har syftet att skaffa barn och detta måste då ske inom äktenskap.
Onani är helt förbjudet.

 
  • hur ser man på homosexualitet?

Islam

Homosexualitet inom islam är enligt koranen förbjudet men det står inget om transexualitet, vilket medför att transexualitet är lagligt i många islamska länder där homosexualitet är förbjuden, t.ex Iran. I Iran betalar staten dessutom hälften av kostnaderna för könsbytet.
Liberala muslimer anser att det inte någonstans i koranen finns ett förbjud mot homosexualitet. ”Man kan inte vara muslim och homofob”.

Buddhism


Judendomen


Homosexualitet har blivit mer accepterat i samhället idag och även inom den moderna judendomen. Men enligt skrifterna är det förbjudet med homosexuella förhållanden. Ortodoxa judar har en mer negativ syn på homosexualitet medans liberala och konservativa judar har utvecklat en tolerans för homosexualitet.

Hinduism

I vedakulturen(ursprunget av Hinduismen) fanns det ett tredje kön, det var de homosexuella som var majoriteten av detta tredje kön. Kama Sutra anser att relationer mellan homosexuella är ganska naturligt.

Kristendomen

Det är främst inom en del av de protestantiska kyrkorna i väst som man öppnat upp för en accepterande hållning till homosexuell kärlek - men alla är inte överens. Inte heller i Sverige. Många präster vill inte viga homosexuella. I de ortodoxa och katolska inriktningarna är det mer strängt.

  • får man ha flera sexpartners?

Islam

En man får gifta sig med många kvinnor men bara om han behandlar dem lika (lika mycket kärlek och uppmärksamhet). Det är omöjligt att behandla sina fruar lika enligt koranen, därför är endast en rekommenderad.

Buddhism

Enligt buddhismen så får man inte skada någon varken fysiskt eller psykiskt. Därför är polygami etiskt tillåtet om alla inblandade är överens om det. Annars inte eftersom någon då blir skadad.

Judendomen

Nej, sex är tillåtet bara inom äktenskap och polygami är förbjudet. Se Kristendomen

Hinduism

Det är inte tillåtet med polygami. Se Judendomen

Kristendomen

Nej. Se Hinduism

  • hur ser man på preventivmedel och abort?

Islam

Det är okej att utföra abort om inte fostret har blivit äldre 120 dagar bortsett från att fortsatt graviditet skulle vara skadligt från kvinnan. Enligt en annan källa är abort helt och hållet förbjudet.

Buddhism

Inom buddhismen finns det ingen klar syn på abort, utan omständigheterna avgör. Det talas inte om ”tillåtet” eller ”otillåtet” utan om ”gynnsamma” och ”ogynnsamma” handlingar – varje människa måste förstå vilka följder handlingarna medför och att allt vi gör påverkar vår karma. Synen varierar mellan de olika inriktningarna.

Judendomen

Det är helt fel att använda abort som försenat preventivmedel. Ett preventivmedel får inte hindra mannens säd som kondomen men kondomen får användas för att förhindra aids och andra könssjukdomar. Det preventivmedlet som är tillåtet är p-piller.

Hinduism

Abort är ganska vanligt i Indien men ställningen till abort varierar.

Kristendomen

Preventivmedel och abort är förbjudet enligt katolicismen,  även om man börjat omvärdera kondomens nytta; den skyddar ju även mot smittspridning.
När det gäller protestantiska kyrkor är man tillåtande när det gäller preventivmedel, men när det gäller abort är inställningen oftast tydligt negativ. Inom EU försöker nu grupper av abortmotståndare att föra upp frågan på dagordningen, trots att man bestämt att varje land enskilt ska besluta om dessa frågor. I USA finns "ja-till-livet"-grupper som går så långt i sin strävan att totalförbjuda abort, att man t.o.m. ägnar sig åt terror (bombhot mot abortkliniker) och mord (på läkare som utför aborter).

  • hur ser man på skilsmässa?

Islam

Man har rätt att skilja sig från ett äktenskap.

Buddhism
 
Det är okej om båda partnerna vill, men lite svårare om en vill.

Judendomen

Ja man får skilja sig men det betraktas som en tragisk sista utväg. Men innan man skiljer sig så ska paret har prövat allt för att kunna fixa deras äktenskap. Det är en jobbig process att skilja sig inom judendomen.

Hinduism

Som judendomen är det en sista utväg.

Kristendomen

Inget önskvärt, men tillåtet inom ortodoxa och protestantismen. katolska kyrkan säger nej dock.





Sam Tabibzadeh

1 kommentar:

  1. Jag heter lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex make tillbaka med sin magiska och kärleksspell. jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Dr.semu-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att fixa relation.och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu för att min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller whatsapp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig glad i din relation.och hans också perfekt i
    1 LOVE SPELL
    2 VIN EX BACK
    3 FRUKTER AV WOMBEN
    4 PROMOTION SPELL
    5 SKYDDSPEL
    6 BUSINESS SPELL
    7 bra jobbspel
    8 LOTTERY SPELL och COURT CASE SPELL.

    SvaraRadera